Chropynska sú ľudia – Miroslava

Naša kolegyňa Mirka začala u nás pracovať už popri štúdiu. Postupne si v našej spoločnosti prešla viacerými pracovnými pozíciami a zbierala cenné skúsenosti, ktoré dokáže zúročiť pri práci. V rozhovore nám prezradila čo všetko obnáša jej práca, ale aj vďaka čomu dokáže zvládať náročnejšie obdobia a odreagovať sa.

Miroslava – Vedúca nákupu


Ste vyštudovaná inžinierka v obore Ekonomika a manažment. Prečo ste si zvolili práve tento odbor?

Štúdium Ekonomiky a manažmentu som si vybrala pre jeho široké uplatnenie. V čase, keď som zvažovala výber vysokej školy som ešte nebola pevne presvedčená o tom, čo by som v živote chcela robiť a tak som si vybrala odbor, ktorý mi otvoril široké možnosti.

Prečo ste sa po štúdiu rozhodli pre kariéru v strojárstve a ako si spomínate na svoje začiatky vo firme?

Na začiatku som v Chropynska Slovakia pracovala ako asistentka riaditeľa a myslela som, že je to len moje dočasné zamestnanie, vzhľadom na smer, ktorý som študovala. Postupom času, ako som menila pozície a prichádzala stále viac do kontaktu s výrobou a výrobnou dokumentáciu som zistila, že práca v strojárstve ma veľmi baví.

K práci ste sa vrátili v januári tohto roku po rodičovských povinnostiach, ako sa zmenila spoločnosť za tých pár rokov?

Na začiatku som mala pocit akoby som sa vrátila do inej firmy. Zmenilo sa tu za posledné roky toho veľa. Firma narástla počtom ľudí aj obratom, prebehli procesné zmeny, vznikli nové oddelenia, firma sa zmodernizovala, budova prebehla rekonštrukciou a rozšírilo sa portfólio zákazníkov.

Popíšete nám Váš kariérny postup v Chropynska Slovakia?

V spoločnosti pracujem od roku 2008. Začala som ešte popri štúdiu na vysokej škole ako asistentka riaditeľa, neskôr som prešla na pozíciu referent nákupu a po odkúpení firmy Chropynskou strojírnou a vzniku divízie Engineering som prešla na pozíciu referent predaja a podpora projektov. Tam som pracovala až do nástupu na materskú dovolenku.

01 | Slavia Production Systems a.s.

Čo je Vašou úlohou na aktuálnej pozícii?

Aktuálne som vedúcou nákupného oddelenia. Mojou úlohou je vedenie oddelenia po procesnej a personálnej stránke. Vediem jednania s dodávateľmi o cenách, dodacích termínoch, kvalite či logistike. Podieľam sa na príprave podkladov za nakupované komponenty pre cenové ponuky zákazníkom. A téma, ktorou momentálne žijem najviac je prechod firmy na nový ERP systém.


S akými výzvami sa stretávate pri práci?

Táto práca samotná bola po materskej dovolenke pre mňa veľká výzva, čo však súvisí aj s charakterom výroby spoločnosti. Vzhľadom na fakt, že nie sme sériová, ale zákazková výroba sa požiadavky na nákupy neustále menia a narastá tlak na znižovanie cien. 

Ako vyzerá Váš bežný deň?

Táto práca je zaujímavá tým, že každý deň mi prináša nové výzvy a preto bežný deň ani neexistuje. Projekt od projektu je iný, málo kedy sa niečo opakuje a preto sa  neustále menia požiadavky na nákup.  Okrem toho je toto obdobie hektickejšie tým, že sa pripravujeme na prechod na nový informačný systém.

Ako hodnotíte pracovné prostredie a kolektív v ktorom pracujete?

V pracovný deň trávime so svojimi kolegami viac času ako doma s rodinou, takže mať dobré vzťahy je pre mňa základ. Za kolegov, ktorých mám okolo seba som veľmi vďačná, pretože aj vďaka nim sa tu cítim dobre. Rovnako pozitívne hodnotím aj pracovné prostredia, firma sa za posledné roky dosť zmodernizovala, takže prostredie pre prácu je príjemné.


Kde vidíte spoločnosť Chropynska o 5 rokov?

Chropynsku vnímam ako stabilnú spoločnosť, ktorá dokázala prežiť recesie v priemysle a tak pevne verím, že takou ostane aj do budúcnosti a bude naďalej stabilným partnerom pre svojich zákazníkov a istotou pre svojich zamestnancov.

foto03 | Slavia Production Systems a.s.

Ako trávite svoj voľný čas ?

Čas mimo práce trávim hlavne s rodinou, tá je pre mňa na prvom mieste. Pokiaľ si počas týždňa nájdem chvíľku voľna rada si idem zabehať. Aj vďaka behu zvládam náročnejšie obdobia ľahšie, pretože mi pomáha odreagovať sa. Posledné dva roky som mala príležitosť zúčastniť sa národného štafetového behu VOLVO RUN, pričom sme bežali z Košíc do Bratislavy. Z 525 km som si odbehla 45 km za dva dni s minimom spánku v štafete s ďalšími 11 ženami. Táto skúsenosť mi okrem dobrodružstva dala veľmi veľa, pretože tam pochopíte, čo je to tímová spolupráca. Spoločný cieľ spojí úplne cudzích ľudí a vytvoria si medzi sebou takú blízkosť, že sa vďaka spoločnej podpore dostanú do cieľa a podajú pri tom neskutočné výkony, pri ktorých si siahnu na dno svojich síl. A to je pre mňa inšpiráciou aj do pracovného života.

Čo by ste odkázali mladým ľuďom, ktorí uvažujú nad prácou v strojárstve a nad štúdiom odborných škôl?

Robotizácia a automatizácia už nie je hudbou budúcnosti, ale je to obdobie, ktoré začíname reálne žiť a tak má podľa mňa štúdium v strojárskom odbore veľkú perspektívu do budúcnosti.